Höjdskillnader upplevs ofta som problematiska. Det är svårt att leka, gå omkring och att anlägga något på lutande mark. Men som trädgårdsdesigner påstår jag att höjdskillnader är en stor tillgång. Jag ska förklara varför.
Skapar rumslighet och unika vyer
Vi trädgårdsdesigners pratar ofta om rumslighet, att man behöver skapa rumlighet för att man ska uppleva trädgården mysig och för att göra den intressant, levande och vacker. Med höjdskillnader får du automatiskt en fond och nivåskillnaderna skapar i sig olika rum på de olika höjderna. Tänk dig en vacker stenmur som delar av din terrasserade trädgård, med prunkande perenner i slänterna och en mysig trappa som leder upp till en utsiktsplats med sittplats. Nyttja någon av dina sluttningar för att skapa en rolig rutchkana till barnen.
Det finns också visuella fördelar. Har man större nivåskillnader har man kanske möjlighet att skapa sig utsiktsplatser där man kan njuta av hela trädgården. Genom att gå upp några trappsteg kan man få ett helt annat perspektiv och uppleva något helt annat av samma trädgård. Sist men inte minst blir trädgården mycket mer intressant och unik. Trädgården känns aldrig platt eller tråkig.
Så anpassar du marken med murar och slänter
För att nyttja höjdskillnaderna på ett bra sätt i sin design behöver man tänka lite tekniskt. Det är ju inte per automatik en lutande yta blir mer intressant utan man behöver justera marken, terrassera och skapa planare ytor som blir lättare att använda. Tänk dig en terrasserad trädgård där varje nivå har sin egen funktion. Den nedre nivån kan bli en lekplats för barnen med gräsyta och sandlåda, den mellersta en mysig uteplats med pergola och sittplatser och den översta en köksträdgård där grönsaker och kryddor frodas i upphöjda odlingsbäddar.
Plana ytor (som ändå ska luta några procent för vattenavrinning) bygger man upp med murar eller genom att modellera marken med slänter emellan de planare ytorna. I slänterna anlägger man med fördel planteringar i så fall eftersom gräs blir svårt att klippa när det lutar för mycket. Lutar det mycket redan från början får man nog acceptera att man behöver använda sig av murar. Det sparar mycket plats jämfört med slänter som behöver vara minst dubbelt så breda som höga. Murar kan byggas med sten, betong eller trä vilket ger dem olika livslängd.
Tänk på regler och marklov
Både när det gäller murar och slänter gäller det i de flesta kommuner att man inte får lov att justera markhöjder mer än 50 cm upp eller ner utan marklov. Marklov fungerar som bygglov och söks hos kommunen. Vissa kommuner kan ha strängare regler så kolla upp vad som gäller i din kommun. Det brukar stå på kommunens hemsida. En terrassering med fler murar kan vara en lösning, men fundera över funktionen på ytorna och tänk över design och vad ni vill använda ytorna till först så att inte ytorna blir för små.
Praktiska tips kring trappor
För att binda ihop nivåerna krävs trappor. Men en trappa kan vara mycket mer än en funktionell transportsträcka. En bred trappa i granit med integrerade planteringsfickor fyllda med lavendel och backtimjan adderar skönhet till funktion. Lägg till en sittsten på ett vilplan, eller låt halva trappsteget bli dubbelt så högt så skapar du en plats där du kan slå dig ner och njuta av blomdoften.
Bygg dina trappor i trä, betong eller sten. Glöm inte underarbetet så att resultatet blir hållbart! En trappa anläggs bäst i en slänt som är dubbelt så djup som hög, det vi markfolk kallar 1:2 (ett på två) eftersom trappstegen är ca 30 cm djupa och 15 cm höga. Tänk på att långa trappor kan bli jobbiga och det kan vara bekvämt med ett vilplan efter 5-6 steg. Tänk också på utsikten nerifrån. Om det är stor nivåskillnad mellan ytorna kan det upplevas lite hotfullt och omysigt. Man vill gärna kunna se upp till nästa terrass – minst.
Vattenhantering
Sist men inte minst – där det lutar rinner vatten. Det är fantastiskt att anlägga bäckar och vattenfall i en naturligt lutande trädgård. Men även regnvatten rinner över ytorna. Du kan behöva avskärande små diken eller rännor för att leda bort regnvatten från dina vistelseytor, grannar (!) och byggnader. Gör dessa vackra genom att utforma dem med vackra stenläggningar och där vattnet leds till en liten damm med näckrosor och iris. Även under mark rinner vatten. Var noga med dränering kring grundläggningar för byggnader, murar och trappor.
Har du en trädgård med nivåskillnader och funderar på hur du ska lösa dem? Tveka inte att höra av dig! Jag hjälper dig gärna att skapa en trädgård som är både funktionell och vacker.