Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Blåbär i trädgården och den stora planteringsveckan

Blåbär i trädgården och den stora planteringsveckan

Nu är det skördetider, dags att ge sig ut i skogen och plocka bär och svamp.

Tips är att plocka i torrt väder så blir det lättare att rensa. Om du inte gillar att gå i skogen som jag så finns det mängder av odlade blåbärsbuskar att köpa i handeln och plantera i din egen trädgård.

Blåbär är utsedd till årets höstfröjd av stora planteringsveckan 2024. Ett härligt val tycker jag. Blåbär ger oss bär att äta, förstås, men är också värdefull för pollinatörer på vår/försommar. Dessutom får många underbara röda höstfärger snart.

Om du vill passa på att plantera blåbär i höst ska du förbereda en riktigt bra växtbädd (som alltid). Jorden ska vara luftig och mullrik och gärna lite sur. Så blanda gärna ner rhododendronjord i befintlig jord. Om din jord är mycket sandig eller väldigt lerig och kompakt tycker jag du ska byta en större del av jorden och bara blanda i litegrann av befintlig jord. 

Bild th: Kristina Brozinic/Grobar

 

Blåbär i kruka

Har du lövkompost att vända ner är det toppenbra gödselmedel. Var inte rädd för att använda löv av bok och ek som ju är lite surare, eftersom blåbär trivs i surjord. Växtbädden ska vara 40 cm djup och omgivande jord luckrad.

Det finns numera särskilt blåbärsgödsel, eller gödsel för surjordsväxter som är bra att använda, i samband med blomning och gärna någon gång till innan skolstart ungefär.

Den stora planteringsveckan startar alltid första lördagen i september. Kolla in ditt gardencenter då, det brukar vara bra rabatter då. Det är faktiskt nu det är som bäst att plantera nytt, när det fortfarande är ganska varmt, men luften börjar bli fuktig. Då slipper man kämpa så mycket med vattning och växten har ändå tid att etablera sig innan vintern kommer. 

Lördagen den 7 september alltså. Då kommer jag vara hos Elisabeth på Etage Trädgård och erbjuder gratis rådgivning samtidigt som vi bjuder på fika. Det kommer också finnas växter till försäljning och rabatter i hennes fina lilla butik. Titta gärna in då! Hallandsvägen 32 i Örkelljunga.

Köp alltid två olika sorter som kan pollinera varandra. Även om de är självpollinerande så ger det fler bär om de får blanda sig lite. Bär kommer på grenar som är 2 år eller äldre, så det kan ta ett par år innan du får bär. Det är också en anledning att inte klippa för mycket i dem.

Hybridblåbär är oftast lägre än amerikanska blåbär som kan bli 1,5 m höga. Hybriderna sägs också smaka mer likt vilda blåbär än de amerikanska. Det skiljer också i härdighet mellan olika sorter. Läs på etiketten eller googla innan du väljer.

Koka drottningssylt sen, det är ju såå gott!

/Annika


Foto th: Katarina Brozinic/Grobar

Blåbär höstfärg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *