Hoppa till innehåll
Hem » Artiklar » Skapa dina växtbäddar med naturen som utgångspunkt

Skapa dina växtbäddar med naturen som utgångspunkt

För att skapa en hållbar och lättskött trädgård är det A och O att utgå från de förutsättningar som finns i din trädgård. Om du har en skuggig trädgård är det inte lämpligt att plantera växter som kräver mycket sol.

Detsamma gäller förutsättningarna under mark. Om du har en sandig jord är det mycket arbete att förändra den till en fuktäng. Därför vill jag tipsa om att först studera din trädgård och din befintliga jord. Om du har växter i din trädgård, vad ser ut att trivas där? Ta reda på vad det är för växter och vilken typ av jord de vill ha. Då får du en indikation på vad du har för jord. Sedan kan du börja testa växter som vill ha samma jord.

Nedan ger jag några exempel på typer av planteringar som du kan testa i olika lägen.

Woodland

Helt enkelt skogsparti i trädgården. Visserligen finns det olika typer av skogar med olika typer av jordmån, men ofta är jorden mullrik och lite fuktig. (I barrskogar är jorden sur och du kan planera surjordsplanteringar). I woodlandet med etablerade större träd kan det vara fullt med rötter i jorden och det kan vara svårt att gräva. Ofta gör det inte så mycket att gräva av mindre rötter för att kunna få plats att peta ner nya plantor. Något att tänka på är att de etablerade växterna ofta dricker upp det mesta av vattnet. Finns ett krontak av löv är det inte ens säkert att regnvatten kommer ner till jorden. Så – extra viktigt att vattna nya plantor mycket, mycket i så fall. Ofta behöver man inte jordförbättra så mycket i de här lägena, men det kan vara bra att gynna de nyplanterade bebisarna med lite extra god kompostjord i början.

Surjordsplantering

I vissa naturliga jordar är jorden naturligt surare, barrväxter, ek och bok trivs i sur jord och om du sitter på ett litet skogsparti med gran, kanske med blåbär eller ljung som markvegetation är det perfekt att plantera in växter som vill ha lite surare (som i lägre pH, inte fuktigare) om fötterna. Rhododendron och azaleor är så vackert att plantera in i granskog. Dagliljor, och amerikanska blåbär passar också. Tänk på att blåbärsbuskar vill ha sol för att sätta mycket bär. Behöver du tillföra ny jord passar rhododendronjord bra i de här miljöerna. Detsamma gäller äldre barrplanteringar som vuxit sig höga och stora. Ofta är jorden torr och utarmad. Tillför rejält med rhododendronjord för att maxa tillväxten när du kompletteringsplanterar här.

Strandplantering

Om du har lyckan att bo nära havet är din jord ofta sandig och genomsläpplig. Här trivs inte växter med stora blad som avdunstar mycket. Här behöver du välja växter som klarar att torka ut, som är experter på att lagra fukt, hitta vatten på djupet och att minska avdunstningen. Läs gärna min tidigare artikel om växter för torra och sandiga lägen. Lammöron, salvia, havtorn och tuvrör passar bra här.

När det gäller jorden, blanda ner organiskt material för att öka den näringshållande och vattenhållande förmågan.

Så sammanfattningsvis, fundera över vilken typ av trädgård du har. Vilka naturtyper finns i din trädgård? Utgå från det när du börjar spana efter växter och välj dina favoriter sen. Att följa de naturtyper du har innebär mindre arbete med att förbereda växtbäddar då du redan har hjälp av den befintliga jorden och leder till en mer hållbar och lättskött trädgård som är i balans med naturen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *